Cadeau tips, een nieuwe manier van geven :

Kerstmis, Nieuwjaar, verjaardagen,... voor velen telkens een hele opdracht om voor deze gelegenheden een gepast cadeau te vinden. Daarom hierna een aantal nuttige tips :

Bonnen, goed voor alles

Iedereen denkt dan natuurlijk meteen aan de aankoopbonnen.
Je vindt er tegenwoordig alle soorten van, en toch, ze zijn niet even onstoffelijk als ze eruit zien… Want ze zorgen dan wel de dag zelf niet voor afval en we weten ook zeker dat ‘de gelukkige’ tevreden zal zijn met het cadeau, maar ze leiden uiteindelijk toch tot de aankoop van een wel heel tastbaar voorwerp.

Een gerecupereerd alternatief

Een cadeau geven aan iemand die je lief is, maar ook een voorwerp een nieuw leven geven. Dat is iets materieels zonder dat er een nieuw voorwerp gemaakt hoeft te worden. Afgedankte voorwerpen kunnen omgevormd worden tot een geactualiseerd en orgineel product. Zonder verkwisting van energie of productie van afval.
Zou je niet graag van je grootouders een van die oude, zeldzame boeken krijgen uit hun bibliotheek ?
Wat had je gedacht van die oude linnenkast die, al dan niet met toevoeging van nieuwe materialen, wordt omgevormd tot een modern hifi, PC of kantoormeubel ? Of dat oude gietijzeren onderstel dat met een houten bovenblad wordt omgetoverd tot een salontafel.
Je kunt je verwanten ook aanbieden om bestaande voorwerpen te (laten) herstellen. Een afgeleefde zetel een opknapbeurt geven of opnieuw (laten) overtrekken, een oude fiets herstellen… het zijn allemaal leuke tips voor een cadeau.

naar tips recuperatie design

Duurzame cadeaus

Als de immateriële toer opgaan niets voor jou is, kan je nog altijd kiezen voor duurzame cadeaus.
Ga na vanwaar het voorwerp komt en in welke omstandigheden het is gemaakt, en kies voor cadeaus die de wegwerptrend tegengaan: een mooie karaf - een aansporing om kraantjeswater te drinken in plaats van water uit flessen; een fiets; een mand of een korf om naar de markt te gaan,...
Denk ook eens aan energiezuinige produkten (bv. een energiemeettoestel, standby killer TV/stekkerdoos, herlaadbare zaklamp,...) of gadgets op zonneenergie,... Laat uw verbeelding de vrije loop !
Kijk niet alleen naar de aankoopprijs van een voorwerp, maar ook naar de levensduur. Zo is het soms goedkoper om een voorwerp aan te kopen met een hogere prijs maar met een langere levensduur. Bedenk ook dat de prijs een eenmalig gegeven is, het gebruiksgemak een veelvuldig.

Top

Tekst : W. Huybrecht - Pi-design © 

Naar overzicht praktische tips.
Terug naar hoofdpagina Pi-Design