Vogels in de winter

Na de Kerst-en Nieuwjaarsdagen begint de tijd om vogels bij te voeren. Te vroeg voeren heeft geen zin en is zelfs niet goed omdat de vogels verleid worden om niet naar het zuiden te trekken.
Kan je ervan genieten om naar vogels te kijken ?
Wil je graag je kinderen op een amusante manier wat kennis bijbrengen over een aantal regionale vogelsoorten ? 
Hang dan een vetbol met zaadjes in de bomen en struiken of installeer een voederplankje in je tuin of op je terras.


Voederplankjes in tropisch hout
Een voederplank of -huisje met speciaal voer zoals graanvlokken en rozijnen zijn een groot succes bij het roodborstje, turkse tortels en merels. Huismus, ringmus, vink en groenling pikken zowel op de grond als op de voedertafel bruin brood, onkruidzaden, etensresten (zonder zout) en zonnepitten.
Voeder liefst 's ochtends, want na een lange koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt. Of tegen het einde van de middag, voor het vallen van de avond, zo kunnen ze de nacht doorkomen.
Gooi geen massa's voedsel tegelijk neer, het trekt muizen, ratten en katten aan.
Bouw het voeren gelijkmatig af en voer niet meer in maart.
Zo voorkom je dat vogelouders dit voedsel aan hun jongen voeren.

Voederschaal in textile art

Nestkastjes in tropisch hout
Wil je de vogels ook verder helpen met het bouwen van een eigen "nestje" en het stichten van hun vogelgezinnetje dan wordt het ook stilaan tijd om nestkastjes aan bomen of muren op te hangen. Op die manier kunnen ze nu al de kastjes opmerken en wie weet maken ze in de lente er wel hun huisje van...

Als je het volgend seizoen deze nestkastjes nog wil gebruiken, let er dan wel op dat de kastjes open kunnen gemaakt worden. Zo kunnen ze worden gereinigd zodat nog andere vogelfamilies er hun nest kunnen in bouwen.

Voor meer info over nestkasten zie de website van www.natuurpunt.be - types nestkasten

Tekst : W. Huybrecht - pi-design

Top