<< Terug Gezond Wonen chemische vervuilers

Gezond wonen : Asbest

Wat is asbest ?  Gezondheidsrisico's  Hoe herkennen ?  Veiligheidshandelingen 

Wat is asbest ?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal natuurlijke mineralen die via mijnbouw worden ontgonnen. Het is opgebouwd uit zeer fijne vezels.
De meest toegepaste soorten zijn witte asbest (chrysotiel), blauwe asbest (crocidoliet) er bruine asbest (amosiet). De asbestproducten kunnen in twee groepen worden onderverdeeld, nl. hechtgebonden en ongebonden.
Bij hechtgebonden zijn de asbestvezels stevig verankerd in het dragermateriaal. Zolang het in goede staat is en niet wordt bewerkt of gesloopt, komen er nauwelijks of geen vezels vrij. De verankering van de vezels neemt echter af naarmate het materiaal meer verweert of veroudert.
Ongebonden asbest bestaat uit producten waarin het asbest min of meer los zit. De vezels zijn minimaal verankerd en komen gemakkelijk vrij als het materiaal verweert of bewerkt wordt. Vanwege deze eigenschap, samen met het veelvuldiger binnenhuis gebruik, is het heel wat gevaarlijker dan hechtgebonden asbest.
Omwille van een aantal goede eigenschappen, zoals treksterkte, slijtvastheid, brandwerendheid (zo goed als ombrandbaar), thermische/akoestische isolatiewaarde, bestendigheid tegen zuren en basen, elektrische weerstand/isolatie en een vrij goedkope prijs werd asbest op grote schaal en voor een brede waaier van produkten toegepast.

Top

Gezondheidsrisico's :

Asbestvezels inademen kan gevaarlijk zijn wanneer kleine, niet met het blote oog waarneembare vezels diep in de longen doordringen. Ze kunnen ernstige ziekten zoals asbestose, asbestpleuritis, mesothelioom (agressieve kanker aan het long- of buikvlies), larynx- (keel-) en longkanker veroorzaken. Meestal duiken die ziekten pas tussen 20 à 40 jaar na de blootstelling op.
Theoretisch kan elke blootstelling, hoe klein ook, leiden tot asbestziekten.
Het risico wordt groter door :

Top

Asbest, hoe herkennen ?

Algemeen :

  • Markering :
  • AT (asbest technologie) bevat asbestvezels, NT (nieuwe technologie) is asbestvrij.
  • Fabricagedatum :
  • de productie van materialen met asbestvezels is na 1998 volledig verboden en bijgevolg mogen produkten met een fabricagedatum na 1998 geen asbest meer bevatten.
  • Honinggraatstructuur :
  • meestal vertoont de achterkant van asbesthoudend materiaal een gewafelde structuur (zie bv. naar een cementgolfplaat).
  • Vuurtest :
  • als met een vlam langs een breukvlak van het materiaal wordt gegaan en de vezels blijven gloeien dan gaat het hoogstwaarschijnlijk om asbestvezels. Andere vezels smelten weg of verliezen hun structuur.

    Asbest is echter in zo veel (bouw)materialen toegepast dat een opsomming ervan een (soms verrassende) indicatie geeft :

    Asbest, in welke materialen aanwezig ?

    Asbest, in en rond de woning - Bron : Vlaamse Overheid, www.lne.be

    Hechtgebonden toepassingen :

    Losgebonden toepassingen :

    Top

    Een aantal eenvoudige handelingen om de risico's in te perken bij verwijdering :

    De grondregel bij het werken met asbestmateriaal is zo veel mogelijk VERMIJDEN van STOF. Asbestvezels zijn ongevaarlijk zolang ze goed gebonden zijn. Wordt het materiaal beschadigd, dan komen de vezels vrij. Met de volgende maatregelen kan het risico sterk worden beperkt.

    1. Fixeer-bevochtig:
      Vooraleer aan het asbestmateriaal beginnen te werken dient alles zo veel mogelijk te worden gefixeerd.
      Dit kan door gebruik te maken van speciale asbest fixeermiddelen (bv. foster), een mengsel van water en compaktuna (bv. in verhouding 60 water/40 compaktuna) of eenvoudig alles nat te sproeien met een lagedruksproeier. Het gebruik van hogedrukreinigers is uit den boze.

    2. Voorzichtig verwijderen :
      Probeer het materiaal niet te beschadigen of te breken. Schroef alles los, vermijd schokken tijdens het hanteren. Het materiaal kapotslaan, werpen of laten vallen is uit den boze !

    3. Gebruik geen sneldraaiend gereedschap, hogedrukreinigers en luchtcompressoren :
      Indien bij het verwijderen het nodig is om te zagen, te boren of te slijpen, gebruik dan handwerktuigen of traagdraaiend gereedschap. Elektrische slijpschijven, boormachines, cirkelzagen, schuurmachines,... zijn uit den boze. Gebruik ook geen hogedrukreinigers en luchtcompressoren want deze brengen te veel stof in de lucht.

    4. Ventileer:
      Buiten werken is veiliger dan binnen. De ruimte binnen moet goed worden verlucht. Zorg voor luchtstroom naar buiten, zodat de vezels niet in de lucht blijven hangen. Kleef zorgvuldig alle kieren en gaten dicht die uitgeven op een andere ruimte.

    5. Gebruik aangepaste beschermingsmiddelen :
      Asbestvezels kunnen aan de kledij blijven hangen. Gebruik een stofdichte wegwerpoverall (lange mouwen en broek), stofdichte veiligheidschoenen en wegwerphandschoenen. Tape de mouwen en broekspijpen af zodat hier geen stof kan inkruipen. Hergebruik is uit den boze en dient samen met het asbestafval te worden afgevoerd. Uiterst belangrijk is een ademhalingstoestel ter bescherming van het inademen van de asbestvezels. Minimaal is een halfgelaatsstofmasker van klasse P3 noodzakelijk. Een gewoon masker is absoluut niet geschikt.

    6. Reinig na het werk zorgvuldig het lokaal en het gereedschap :
      Dit gebeurt door bij het werk vrijgekomen stof te bevochtigen, voorzichtig op te vegen met vochtige doeken en daarna dit bij het asbestafval te voegen. Een gewone stofzuiger gebruiken is een slecht idee. De zeer kleine asbestvezels worden niet tegengehouden door de filter en worden zo weer de lucht ingeblazen. Het stofzuigen mag wel, maar dan wel met een speciale (professionele) stofzuiger met "absoluutfilter". Deze stofzuiger is echter wegens zijn dure kostprijs meestal enkel weggelegd voor de professionele asbestverwijderaar.

    7. Respecteren van een aantal gedragregels :
      Persoonlijke hygiëne :
      - uitdoen van wegwerpkledij bij ieder lunchpauze,
      - adembescherming pas uitdoen na het uitdoen van wegwerpoverall,
      - wassen van de handen bij iedere lunchpauze,
      - na het einde van de werkdag een douche nemen. Vooral het haar moet zorgvuldig worden gewassen.
      Scheiding van werkkledij : vermijd contact tussen "asbestkledij" en andere kledij.
      Zeker NIET ROKEN bij het werk. De combinatie van roken en asbestvezels verhoogd aanzienlijk de risico's op het ontwikkelen van ernstige longziekten.

    8. Verwijder NOOIT zelf "losgebonden" asbest in een binnenruimte :
      Laat dit over aan een hiervoor herkende asbestverwijderaar.
      Probeer ook niet beschadigd of verweerd asbestmateriaal te reinigen, te schrobben of te schuren. Kapsel dit materiaal indien mogelijk in of beter nog verwijder het. Ga dit materiaal ook niet gaan hergebruiken voor om het even welke doeleinden. Voer alles af naar een containerpark of stortplaats. Zorg hierbij dat bij het transport geen asbeststof kan vrijkomen door alles te fixeren (zie hierboven) of in speciale gelabelde (zie figuur) en afgesloten plastiekzakken te steken.

    Top

    Terug naar tips gezond wonen